По велінню серця. Творчість Романа Кравчука

1727062553161-з

В експозиції Черкаського художнього музею є робота Романа Кравчука «Вечірні промені». На ній зображено наше місто з видом на площу Слави, історичного центру Черкас: з висоти пташиного польоту відкривається фантастичний краєвид на Дніпро. Картина змушує зупинитися, знайомі образи розкриваються через світосприйняття художника. Роман Кравчук бачить красу в усьому. Можна лише дивуватися потенціалу його творчої уяви, вмінню робити несподівані акценти, звертати увагу на приховане від ока у повсякденній метушні міського життя.

11 Кравчук Р.С. Вечірні промені Ж-1558

Кравчук Р.С. Вечірні промені

Роман Кравчук — художник пленеру. Пленер для нього — своєрідна містерія єднання з природою, коли майстерня розширюється до меж всесвіту. Як зазначає Роман: «По велінню серця багато часу проводжу серед чистої природи, де народжуються чудові горизонти».

Пленер дає художнику можливість відтворити природне світло-повітряне середовище, уловити найтонші нюанси контрастів, передати всю гамму палітри кольорів. Пленер — це також культурна практика дружнього спілкування з іншими художниками та обмін досвідом.

Ще у добу Ренесансу було помічено, що зображення природи у майстерні позбавлене аури. Більшість майстрів робили ескізи, підбирали відтінки, але робота проводилась у приміщенні. На початку ХІХ століття, художники-романтики, шукаючи образи-міфи у подорожах, проводили пленери вже з мольбертами та етюдниками. Згодом імпресіоністи естетизували власне процес творчості, адже пленерний живопис давав можливість ухопити мить життя і відобразити на полотні, передати багатство змін кольору.

Імовірно, що окрім любові до пленеру Роман Кравчук запозичує у романтиків особливий стиль життя і філософію мандрів, а в імпресіоністів — віртуозну роботу зі світлом та його градаціями. Як пояснює сам автор: «Постійно спостерігаючи за мінливим станом природи надихаюсь на нові задуми. Дуже багато подорожую і завжди з етюдником. Кожен раз проникаюсь духом тих місць де буваю».

Так чарівні образи півдня України надихнули художника на створення серії пейзажів міста Вилкове Одеської області. На полотна потрапили також заміські туманні світанки та озерця з пленеру у Переяславі; канівські мальовничі ліси і дніпровські кручі; колоритні кримські краєвиди; наповнені повітрям карпатські гори та полонини, синява озер та прозорі річки… Роман згадує: «Дуже приємно переносити на полотно безмежні гірські динамічні насичені краєвиди. Завжди у своїх роботах намагаюсь розкрити природню красу людей з народу, їх щирість та щедрість». З особливою любов’ю художник згадує етюди у рідному селі Русилів з його прекрасними людьми, безкрайніми полями, вербами біля річки та водоспадами.

У галереї Романа Кравчука дуже багато натюрмортів з квітами, де квіти наче відтворюють внутрішній рух життя. Тут розкриваються енергії цвітіння, розквіту (як розкриття, розгорнення назовні, буяння), енергії сонця (як концентроване або розсіяне світло й тепло, їх непомітні для ока природні ритми). Художник їх візуалізує: сховане за хмарами сонце, ранкові, денні та вечірні проміні, прохолоду ночі, прозорий ранок та нестерпну спеку.

1727062553161

Аби виразити на полотні динаміку життя, дихання природи, вібрації світла, Роман використовує особливу фактуру письма. Сміливі удари пензля роблять зображення жорсткішим і контрастнішим. Так пастозний мазок, гра відсвітків надають живопису Романа неповторної виразності й глибини.

Як голова Черкаського осередку Спілки художників України Роман відкрив у собі також здібності організатора благодійних заходів та арткуратора, провів доброчинний аукціон на підтримку наших захисників. Нині Роман Кравчук захищає Україну у лавах ЗСУ.

Чекаємо на повернення Романа! Сподіваємось на появу нових серій картин. На подальше розкриття яскравих граней його таланту. Звернемося до галереї довоєнних картин художника. У наше вкрай складне сьогодення вони транслюють красу, любов і перемогу.

Про автора:

Народився 6 травня 1982 р. у с. Русилів Бучацького району Тернопільської області. З дитячих років мав величезне бажання малювати. У шкільні роки закінчив Бучацьку художню школу. У 1996–2001р.р. навчався у Косівському державному інституті прикладного та декоративного мистецтва. У 2002 р. вступив у Національну академію образотворчого мистецтва і архітектури. У 2004 р. продовжив освіту в майстерні Академії мистецтв під керівництвом Народного художника Василя Гуріна.

З 2006 р. бере участь у республіканських і всеукраїнських виставках. У 2008 р. закінчив навчання та вступив в Національну спілку художників України. Персональні виставки — у Черкасах (2008–2009 рр.), Києві (2009–2010 рр., 2013 р.), Стамбулі (2012 р.). Брав участь в аукціонах у Лондоні, Швейцарії, Англії, Німеччині, Турції, Арабських Еміратах. Твори зберігаються у приватних колекціях і галереях України, у музеї Т. Шевченка в м. Переяслав, у музеї І. Рєпіна в м. Чугуїв, у Черкаському обласному художньому музеї тощо.

З 16 жовтня 2020 р. Романа Кравчука обрано Головою Черкаського осередку Спілки художників України. З 31 січня 2023 р. служить у лавах ЗСУ.

 

Поділитись:

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code